producten met waterdichte garantie

Wat zijn siliconen en de toepassing:

Siliconen zijn synthetische stoffen met een groot aantal toepassingen. Ze zijn veelal hittebestendig en rubberachtig en worden gebruikt als kit, lijm, smeermiddel, als grondstof voor keukengerei en diverse andere producten.


Structuur: Siliconen, siloxanen en silicoonpolymeren.
De eerste organische siliciumverbindingen zijn al in de 19e eeuw door onderzoekers als Friedel, Crafts en Ladenburg gerapporteerd, maar de grote ontwikkeling van deze tak van de chemie begint eigenlijk met Kipping in 1901 die in de 43 jaar daarna de basis legde voor de moderne organosiliciumchemie. Vanaf 1940 was er een snelle ontwikkeling van de organosiloxanen ofwel silicoonpolymeren.

Wat zijn siliconen en de toepassing. Het zuurstofatoom heeft geen vrije bindingen meer, silicium echter wel. Aan het silicium-atoom bevinden De formule van het polymeer kan dan geschreven worden als: [-SiRR1-O] n. De twee organische substituenten aan silicium kunnen gelijk zijn, maar dat hoeft niet. Om die reden wordt de notatie RR1 gebruikt. Veel gebruikte substituenten zijn:

  • -CH 3 methyl
  • -C 2H 5 ethyl
  • -C 6H 5 fenyl Er bestaat een grote variëteit aan molecuulstructuren in deze klasse materialen. Niet alleen kunnen de substituenten verschillen, maar ook de lengte van de ketens (de moleculenmassa). De ketens kunnen lineair zijn (zoals in de afbeelding), maar ook vertakt en zij kunnen ook vernet zijn. Dit verklaart ook de rijke verscheidenheid aan eigenschappen en het gamma van producten die van siliconen vervaardigd worden.

Eigenschappen:

Kenmerkende eigenschappen van siliconen zijn:

  • Slechte warmtegeleiding
  • Beter bestand tegen hoge en lage temperaturen dan de meeste vergelijkbare stoffen
  • Niet of nauwelijks giftig
  • Goed bestand tegen inwerking van zuurstof en uv-licht.

Thermische stabiliteit:  De stabiliteit bij verhitting van deze polymeren is een stuk groter dan die van polymeren die op koolstof gebaseerd zijn en dit maakt ze bij uitstek geschikt voor toepassingen bij hogere temperaturen. De thermische degradatie is vooral bestudeerd door Grassie en Macfarlane die een aantal lineaire silicoonpolymeren onderwierpen aan thermogravimetrie (TGA) en thermovolatilisatie-analyse (TVA). Zij toonden aan dat de polymeren bij hoge temperaturen depolymeriseerden en weer ringvormige oligomere siloxanen vormden. In wezen worden daarmee weer vergelijkbare verbindingen gevormd als waaruit via ringopening siliconen met een hoge molecuulmassa vervaardigd worden. De temperaturen waarbij dit gebeurt liggen in het gebied 350-400 oC. De afbraak van de ketens en de vorming van ringstructuren wordt backbiting cyclization (terugbijtringvorming) genoemd, omdat het uiteinde van een keten als het ware terugbijt op de keten zelf en er een ringvormig stukje van afhapt. Deze reactie kan door toevoeging van een geschikt lewiszuur of -base ook gekatalyseerd worden. In dat geval kan de terugbijtreactie al bij 110 oC plaatsvinden.

Toepassing:
Impregneermiddelen (gevels, beton, dak waterafstotend maken)

Smeermiddel (Een smeermiddel is een stof die gebruikt wordt voor smering om het langs elkaar glijden van twee oppervlakken, bijvoorbeeld in een motor, te vergemakkelijken. Er bestaan zowel vaste als vloeibare smeermiddelen.)

Siliconenlijm (Siliconenlijm is een lijm dat bestaat uit een combinatie van silicium en zuurstof, gezamenlijk maakt dit silicone. Siliconenlijm wordt vaak gekozen om zijn elastische eigenschappen.)

Siliconenrubber polydimethylsiloxaan (De synthetische elastomeer silicone rubber is een veelvuldig toegepast in wat extreme toepassingen. Het materiaal heeft naast een hoge tot zeer hoge temperatuurbestendigheid ook gunstige chemische en mechanische eigenschappen.)

siliconen-stopverf ter vervanging van mastiek (ter vervanging van traditionele stopverven)

Als implantaat bij borstvergrotingen

Als steunzool bij beginnende O- of X-benen.

Siliconenlenzen

Siliconenolie in bijvoorbeeld cosmetica

Als materiaal voor een plastic-mal.